jollyfriends

 

Kampioene eet erwtensoep

Aan de knutseltafel naast de kooien tref ik ook de kampioene van de cavia’s Lisa Beltman uit Rijssen. Lisa is 8 jaar en heeft een tweelingzusje Lotte. Ook Lisa had een uitnodiging voor de prijsuitreiking ontvangen. “Ik zat al in pyjama gisteravond toen Oneto belde met het goede nieuws. Papa heeft het mij verteld en ik was helemaal blij.” Ondanks het feit dat Lisa ook nog wel eens iets wint kon ze eerst toch niet goed slapen. Ze moest er nog wel even aan denken, geeft ze toe. Het was dan ook nog eerder gebeurd dat ze de fraaiste cavia en de fraaiste op één na had en dat niet eens in de jeugdklasse. Een normaalhaar cavia in de kleur goud werd door keurmeester J.H. Schop als fraaiste van de show aangewezen.

De ochtend van de prijsuitreiking was Lisa heeeeel vroeg wakker. Ik zeg tegen haar: “Wat heb je mooie glimmende hangertjes in je oren.” Lachend zegt ze tegen mij: “Ik heb extra mooie oorbellen ingedaan vandaag en schone kleren aan getrokken. Je wilt toch wel een beetje mooi op de foto komen.” Ze is inderdaad al door verschillende mensen op de foto gezet.

Het gekregen handbeschilderde wandbord gaat ze waarschijnlijk in het caviahok ophangen. Met trots showt ze ook de zware bondsmedaille in sjiek doosje.

Lisa zit duidelijke op de praatstoel. Eens per jaar komt mijn klas bij ons op bezoek om dieren te kijken, ratelt ze. Dan vertellen papa en ik over de dieren. Kletsen kan die kleine Lisa wel constateer ik hardop. Klopt, zegt ze, als ik praat dan praat en praat ik maar door.

Tweelingzus Lotte slaat alles stil gade. Zij heeft met haar Arabische trommelduiven geen prijs behaald. Jammer, maar ze laat er geen traantje om.

Hoe vier je nu dit kampioenschap, vraag ik Lisa. Daar komt een heel duidelijk en resoluut antwoord op. Met erwtensoep! Nu had ik ook niet verwacht dat ze kinderchampagne zou zeggen, maar erwtensoep ook niet eerlijk gezegd. Ja, met erwtensoep, zegt Lisa nogmaals. Dat is mijn lievelings winterkostje en daarmee vieren we het. Is het geen winter en ik wordt kampioen dan kies ik macaroni.

“Vanmiddag moet ik mijn caviahokken schoonmaken, want zeg nou zelf, je wilt zelf toch ook niet een vies bed liggen?’’ Daarmee bewijst een bijna 9 jarige al heel wat wijsheid in pacht te hebben.

 

Zoals altijd kan er maar eentje de kampioen zijn. Laten we vooral met ons allen, groot en klein, afspreken dat we respect hebben voor de genomen beslissingen en beoordeling van keurmeesters e.d. Net zoals er respect dient te zijn voor scheidsrechters, grensrechters en hun beslissingen op de sportvelden. Zij doen allemaal hun werk naar eer en geweten, en een keertje niets gewonnen? Mogelijk ben jij een volgende keer de kampioen.

Succes.                                                                                   

Cheyene behaalde op de jeugdshow in laren 2013 en op de jubileumshow van Nut&Sport Vroomshoop in 2013 een U.